top of page

Rasebeskrivelse

FCI-standard nr. 367
Teksten er kopiert FCI og direkte oversatt i google translate. Deler av teksten vil derfor bære preg av dette.

OPPRINNELSE: USA

DATO FOR PUBLISERING AV DEN OFFISIELLE GYLDIGE STANDARD: 04/09/2019.

UTNYTTELSE: Gårds- og gårdsgjeterhund

FCI-KLASSIFISERING: Gruppe 1: gjeterhunder og storfehunder (unntatt sveitsiske storfehunder)

§ 1 Gjeterhunder uten arbeidsprøve

KORT HISTORISK SAMMENDRAG:

Miniature American Shepherd ble utviklet i California på slutten av 1960-tallet med avl av små australske hyrder. Disse hundene ble avlet med et mål om å opprettholde sin lille størrelse, aktive karakter og intelligens. 

Rasen ble først registrert i National Stock Dog Registry i 1980 og ble opprinnelig kalt Den australske miniatyrhunden.

På begynnelsen av 1990-tallet hadde de oppnådd landsdekkende popularitet og ble vist i forskjellige organisasjoner somsjeldne raser. Den første raseklubben ble registeret og MASCUSA ble dannet i 1990 og innlemmet i 1993. Rasen gikk inn i AKC Foundation Stock Service som Miniature American Shepherd i mai 2011. Miniature American Shepherd Club of the USA (MASCUSA) er den utpekte nasjonale raseklubben i Amerikans Kennel Klubb.

Rasen har blitt brukt til å gjete mindre dyr som sauer og geiter, selv om de har mot til å takle større dyr også. Deres lille størrelse ble sett på med gunst, da de lettere kunne fungere som husdyr. De ble spesielt populære blant ryttere som reiste til hesteshow, siden deres intelligens, lojalitet og størrelse gjorde dem til en utmerket reisefølge. På denne måten spredte deres popularitet seg over hele landet.

I dag har Miniature American Shepherd etablert over hele USA og internasjonalt. Det er en rase med en unik identitet - en iøynefallende, allsidig liten gjeterhund, like hjemme på en gård som i byen.

GENERELT:

Miniature American Shepherd er en liten gjeterhund som har sin opprinnelse i USA. Den er
litt lengre enn høy med bein som er moderate og i proporsjon til kroppsstørrelse og høyde uten ytterligheter.

Bevegelsen er jevn, enkel, og balansert. Eksepsjonell smidighet kombinert med styrke og utholdenhet gjør det mulig å jobbe over et mangfold av terreng. Denne svært allsidige,
energiske hunden er atletisk med overlegen intelligens og en vilje til å glede de den er hengiven til. Den er både en lojal følgesvenn og en flott arbeider, noe som er tydelig i hans vaktsomme
uttrykk. Pelsen har 2 lag av middels lengde og grovhet. Pelsen kan være ensfarget eller merled, med eller uten hvite og/eller brune (kobber) markeringer. Den har enten naturlig lag hale eller født naturlig bobtail. (NBT)

VIKTIGE proporsjoner:

Måler man fra punktet på skulderen til punktet på baken og fra det høyeste punktet på skulderbladet til bakken, er han litt lengre enn høy.

Beinstammen er solid bygget med moderate bein i forhold til kroppshøyde og størrelse. Struktur hos hunden reflekterer maskulinitet uten grovhet. tisper fremstår som feminine uten å ha tynn benstamme. Den generelle strukturen gir et inntrykk av dybde og styrke uten for mye volum.

 

OPPFØRSEL/TEMPERAMENT:

Miniatyr American Shepherd er intelligent, først og fremst en brukshund med sterke gjeter- og vokterinstinkter. En eksepsjonell følgesvenn, den er allsidig og lett trent, og utfører sine tildelte oppgaver med stor stil og entusiasme. Selv om den er reservert overfor fremmede, viser han ikke sjenanse. MAS er en spenstig og iherdig arbeider, som tilpasser oppførselen og opphisselsen på en passende måte til den aktuelle oppgaven.

Med familien sin er han beskyttende, godmodig, hengiven og lojal.

HODE:

Hodeskalle: Hodeskalle - Kronen er flat til lett rund og kan vise en liten oksipital fremspring. Bredden og lengden på kronen er like.

Stopp: Stoppet er moderat, men definert.

ANSIKTSREGION:

Nese: - Rød-merle og røde har røde pigmentering på nesen skinn. Blue merle og svarte har svart pigmentering på neseskinnet. Fullpigmenterte neser foretrekkes. Neser som er mindre enn fullt pigmenterte vil bli feil. Alvorlig feil – 25 til 50 prosent upigmentert neseskinn.

Snuteparti: - Snutepartiet er av middels bredde og dybde og smalner gradvis til en avrundet spiss uten å virke tung, firkantet, skarp eller løs. Lengden er lik lengden på kronen.  Sett fra siden er snuten og topplinjen på kronen litt skrå mot hverandre, med fronten av kronen i en svak vinkel nedover mot nesen.

Lepper: Pigment skal matche fargen på hunden, og være tørre.

Kjever/tenner: Et komplett utvalg av tenner med saksebitt. Tenner som er brukket, mangler eller misfarget grunnet uhell straffes ikke

Diskvalifikasjon - Under- eller overbitt.

ØYNE:

Øynene er skråttstilt, mandelformede, verken utstående eller nedsenkede i forhold til hodet. Akseptabelt i alle pelsfarger, ett eller begge øyne kan være brune, blå, hasselbrune, rav eller hvilken som helst fargekombinasjon derav, inkludert flekker og marmorering.

Øyekantene til de røde og røde-merle har full rød pigmentering. Øyekantene til de svarte og blå merles har full svart pigmentering. Uttrykket er våkent, oppmerksomt og intelligent. De kan uttrykke et reservert blikk eller være på vakt mot fremmede.

ØRER:

Trekantede, av moderat størrelse, høyt ansatt på hodet. Ved full oppmerksomhet vinkles de frem og over, eller til siden som et roseøre.

Alvorlig feil - Stående ører og ører som henger uten løft.

HALS:

Halsen er fast, ren og i forhold til kroppen. Den er av middels lengde og lett buet på toppen, og passer godt inn i skuldrene.

KROPP:

Kroppen er fast og velkondisjonert.

Topplinje: Ryggen er fast og jevn fra manken til hofteleddet når den står eller beveger seg. Manke: Skulderbladene er lange, flate, ganske tett ansatt på manken og godt tilbakelent.

Rygg: Ryggen er fast og jevn fra manken til hofteleddet når den står eller beveger seg.

Lend: Lenden er sterk og bred sett fra toppen

Kryss: Krysset er moderat skrånende.

Bryst: Brystet er fullt og dypt, når til albuen, med gode ribbein

Underlinje og mage: Underlinjen viser en moderat tuck-up.

HALE:

En vanlig eller naturlig bobtail foretrekkes. I utlandet er mange hunder kuperte, dette er IKKE lov i Norge og kan dermed ikke stilles i land der dette er forbudt!. En kupert hale er rett, ikke over 7,5cm lang.

En naturlig lang hale skal når den er i ro henge i en svak kurve. Når den er opphisset eller i bevegelse, kan halen bæres hevet som en sabel.

BENSTAMME:

FORPARTEN

Generelt utseende: Forparten er godt kondisjonert og balansert med bakparten.
Forbena: faller rett og vinkelrett på bakken. Bena er rette og sterke. Benet er ovalt i stedet for rundt.
Skulder: Skulderbladene (scapula) er lange, flate, ganske tett satt til manken, og godt tilbakelent.
Overarm: Overarmen (humerus) er lik lengde med skulderbladet og møter skulderbladet tilnærmet til rett vinkel
Albue: Albueleddet er like langt fra bakken til manken. Sett fra siden skal albuen være rett under manken. Albuene skal være nær ribbeina uten løshet
Underarm: Bena er rette og sterke. Benet er ovalt snarere enn rund.
Poter: Kort, tykk og sterk, men fortsatt fleksibel, viser en liten vinkel sett fra siden.
Frempoter: - Ovale, kompakte, med tette, godt buede tær. Putene er tykke og spenstige, neglene er korte og sterke. Neglene kan evt være hvilken som helst fargekombinasjon. Ulveklør bør fjernes (IKKE lov i Norge)

BAKPARTEN:

Generelt utseende: Bredden på bakparten er omtrent lik bredden på forparten ved skuldrene. Vinkler: vinkling av bekken og øvre lår (femur) speiler vinklingen av skulderbladet og overarmen, og danner en omtrentlig lik vinkel
Lår: Låret er godt muskuløst, men ikke for mye.
Knær: Knær er tydelig definert.
Haseledd: Hasene er korte, moderat bøyde for å tillate metatarsal å falle vinkelrett på bakken.
Mellomfot (bak bryst): Mellomfotene er korte, vinkelrett på bakken sett fra siden og parallelt med hverandre når sett fra baksiden.
Bakføtter: Føttene er ovale, kompakte, med tette, godt buede tær. Potene er tykke og spenstige; neglene er korte og sterke. Neglene kan være hvilke som helst fargekombinasjon. Bakre ulveklør bør fjernes (IKKE lov i Norge)

GANGE / BEVEGELSE:

Gangen er jevn, fri og lett å viser smidighet i bevegelse med et velbalansert, bakkedekkende skritt. For- og bakbena beveger seg rett og parallelt med midtlinjen av kroppen; når hastigheten øker, beveger føttene, både foran og bak, mot tyngdepunktet til hunden mens ryggen forblir fast og i linje. Når hunden traver, bæres hodet i en naturlig
posisjon med nakken forlenget fremover og hodet nesten i vater eller litt over overlinjen. Den må være smidig og kunne snu retning eller endre gangart umiddelbart.

HUD:

Huden er typisk moderat tykk og slapp.

PELS:

Moderasjon er pelsens helhetsinntrykk. Hår er av middels tekstur, rett til bølget, værbestandig og av medium lengde. Underull varierer i mengde med variasjoner i klima.

Håret er kort og glatt på hodet og forsiden av bena. På baksiden av forbena og kne er de moderat pelset. Det er en moderat manke og frill, mer uttalt hos hanner enn hos tisper.
Hår kan trimmes på ørene, føttene, baksiden av hasene, brystene og hale, ellers skal den vises med naturlig pels. Utrimmede værhår er foretrukket. Alvorlig feil - Ikke-typiske pels.

FARGE::
Kroppsfarge: Fargen gir variasjon og individualitet. Uten preferanserekkefølge, de godkjente fargene er; svart, rød, blå-merle og rød-merle. Merle finnes et forskjellige grader innen  
marmorering, små- eller store flekker. Underull kan være noe lysere i farge enn topppelsen. Asymmetriske markeringer må ikke utsettes for feil.
Tan markering: Tan markeringer er ikke obligatorisk, men når det er kan de være i følgende områder: rundt øynene, på føtter, ben, bryst, snute, underside av hals, ansikt, underside av øre, underlinjen på kroppen, under halebunnen og knebuksene.

Tan markeringer varierer i nyanser fra krembeige til mørk rust, med ingen preferanse. Blanding med grunnfargen eller merle-mønsteret kan være tilstede i ansikt, ben, føtter og knebukser.
Hvite markeringer: Hvite markeringer er ikke påkrevd, men når det finnes skal det ikke være dominere. Flekker kan forekomme i hvite markeringer. Hvit på hodet skal ikk edominere, og øynene skal være helt omgitt av farge og pigment. Røde-merle og røde har rød pigmentering på øyekantene. Blue-merle og svarte har svart pigmentering på øyekantene.

Ører som er helt dekket av farge foretrekkes. Hvit markeringer kan være i hvilken som helst kombinasjon og er begrenset til snuten, kinn, krone, flamme på hodet, halsen i delvis eller hel krage, bryst, mage, forbena, bakbena oppover hasen og kan strekke seg i en tynn kontur
over ledder. En liten mengde hvitt som strekker seg fra underlinjen kan være synlig fra siden, ikke overstige en tomme over albuen. Hårfestet til en hvit krage overstiger ikke manken ved huden.
Hvis hunden har en naturlig lang hale, kan spissen av halen være hvit.

STØRRELSE OG VEKT:
Mankehøyde:
Hanner: 35,5 cm opp til 46 cm øverst på manken
Hunner: 33 cm til og med 43,5 cm øverst på manken.
Vekt: Sunn vekt vil variere basert på individuell størrelse, kjønn og substans.
FEIL: Enhver avvik fra de foregående punktene bør betraktes som feil og hvor alvorlig feilen anses bør stå i nøyaktig forhold til graden og dens effekt på hundens helse og velferd og dens evne til å utføre sine tradisjonelle arbeid.

ALVORLIGE FEIL:
• Ikke-typiske pels.
• Ståører og ører som henger uten løft.
• Mellom 25 og 50 % upigmentert neseskinn
• Hvite markeringer som dekker over 25 % av øret

DISKVALIFISERENDE FEIL:
• Aggressive eller ekstremt sky hunder.
• Enhver hund som tydelig viser fysisk eller atferdsmessig avvik.
• Under 35,5 cm og over 46 cm for hanner; under 33 cm og over 43,5 cm for tisper. Minimumshøydene angitt i denne rasestandard skal ikke gjelde for hunder eller tisper under seks måneders alder.
• Over 50 prosent upigmentert neseskinn.
• Under- eller overbitt.
• Andre enn godkjente farger. Hvite flekker som er iøynefallende, isolert flekk eller flekk av hvitt på området mellom manken og halen, på ryggen eller sidene mellom albuer og bakparten.

NB:
• Hanndyr bør ha to tilsynelatende normale testikler som er falt normalt ned i pungen.
• Kun funksjonelt og klinisk friske hunder, med rasetypisk utseende skal brukes til avl!

plansje (1).jpg
bottom of page